تیموتی دونالد کوک که به تیم کوک معروف است، در تاریخ یکم نوامبر سال ۱۹۶۰ میلادی در یک خانوادهی سطح متوسط از نظر مالی، در شهر موبیل واقع در ایالت آلابامای آمریکا به دنیا آمد. «دونالد کوک» پدر تیم کارگر یک شرکت کشتیسازی و مادرش «جرالدین» متصدی داروخانه بود. تیم کوک فرزند وسط خانواده است و دو برادر دیگر هم دارد. او نوجوانی بیسروصدایی داشت و دوران دبیرستان خود را در مدرسه شهرشان سپری کرد و با دریافت دیپلم خود به عنوان شاگرد دوم کلاس در سال ۱۹۷۸، برای ورود به دانشگاه Auburn آلاباما اقدام کرد. او در دانشگاه رشتهی مهندسی صنایع را انتخاب کرد و در سال ۱۹۸۲ با مدرک لیسانس از دانشگاه آبرن فارغالتحصیل شد. تیم کوک همچنین مدرک کارشناسی ارشد در رشتهی مدیریت ارشد کسبوکار را از دانشکدهی تجارت فوکوآ، دانشگاه دوک (از معتبرترین دانشگاههای ایالات متحده آمریکا و جهان که در شهر دورهام در ایالت کارولینای شمالی قرار دارد)، در سال ۱۹۸۸ دریافت کرد.
شرکت آمریکایی چند ملیتی فناوری «آیبیام» که تولیدکنندهی نرمافزار و سختافزار و سایر خدمات مربوط به تکنولوژی است، اولین کمپانی بود که تیم کوک بعد از فارغالتحصیلی از دانشگاه، ۱۲ سال در آنجا مشغول به کار شد و با مدرک کارشناسی ارشد خود توانست به عنوان مدیر عملیات بخش فروشندگان رایانه الکترونیک هوشمند فعالیت کند. وی مدتی را هم در شرکت «کامپک» و در سِمَت معاون رئیس استخدام شد، اما بعد از ورود به شرکت اپل، آنجا را ترک کرد.
ورود تیم کوک به اپل
«بینش من از قبل میدانست که پیوستن به اپل یکبار در زندگی اتفاق میافتد. برای کار برای مغز متفکری چون استیو جابز که میدانستم بودن کنار او از آن فرصتهایی است که تنها یک بار در زندگی هر آدمی پیش میآید، و حضور در تیم اجرایی که میتواند یک شرکت بزرگ آمریکایی را زنده کند». این جملات بخشی از حرفهای تیم کوک در سخنرانی او برای دانش آموختگان دانشگاه آبرن و پیش از پیوستنش به شرکت اپل بود. او درخواست پیوستن به اپل را در سال ۱۹۹۸ از طرف استیو جابز دریافت کرد. شرکتی که در آن زمان هنوز «آیمک»، «آیپاد» و «آیفون» را تولید نمیکرد و یک کمپانی زیانده بود. تیم کوک از همهی اینها باخبر بود، اما به خاطر کار کردن کنار فرد موفقی چون استیو جابز، این ریسک را پذیرفت و راهی شرکت اپل در «کوپرتینو» در ایالت کالیفرنیا شد. اولین مقام تیم کوک در اپل، معاون ارشد در امور جهانی بود. در اولین قدم، او کارخانهها و انبارها را تعطیل کرد و تولیدکنندگان قراردادی را جایگزین آنها کرد.
با برنامهریزیهای گروه او و معاملات بلند مدت، هزینههای مازاد تحت کنترل درآمد و همراه با بقیه شرکت سودهای هنگفتی را به همراه داشت. اقدامات خلاقانه وی و جذب سرمایهگذاری و سود بالا برای شرکت، استیو جابز را بر آن داشت تا در ژانویه ۲۰۰۷ تیم را به عنوان مدیر عملیات ارتقا دهد. تیم کوک مسئولیت بیشتر عملیات روزانه اپل را بر عهده داشت، این در حالی بود که بیشترین تصمیمات مهم شرکت توسط استیو جابز گرفته میشد. با وخامت اوضاع جسمانی جابز و تشدید بیماری سرطان لوزالمعده، او از مدیرعاملی و ریاست هیات مدیره اپل استعفا داد و تیم کوک در ۲۴ اوت سال ۲۰۱۱ به عنوان مدیر اجرایی جدید شرکت اپل انتخاب شد. بیماری سرطان جابز سرانجام در ۵ اکتبر ۲۰۱۱، و در سن ۵۶ سالگی او را از پای درآورد و به کام مرگ کشاند. استیو جابز در خانهاش در پالو آلتو در کالیفرنیا، بر اثر ایست تنفسی ناشی از سرطان لوزالمعده درگذشت و در همان شهر به خاک سپرده شد. همکاری قوی جابز و تیم کوک، شرکت اپل را از مارپیچ مرگ نجات داد و با رهبری خلاقانه آنها، کمپانی اپل با درآمد میلیاردی در سطح عالی در بین شرکتهای مشابه قرار گرفت و در آوریل ۲۰۱۲، مجلهی تایم تیم کوک را در فهرست سالانهی «۱۰۰ تاثیرگذارترین فرد جهان» قرار داد. وی در حال حاضر نقش مهمی را در ساماندهی وضعیت کمپانی و تولید و عرضه محصولات شرکت ایفا میکند. اپل در دوران تیم کوک با افزایش ثبات اقتصادی روبرو بوده و به پیشرفتهای باورنکردنی دست یافته است. از اولین محصولات اپل که زیر چتر مدیریتی کوک معرفی شد؛ نوعی دستگاه پوشیدنی هوشمند که فاکتورهای مربوط به تناسب اندام و سلامت کاربر را اندازه میگرفت، در سال ۲۰۱۵ میلادی با نام «اپل واچ» رسما وارد بازار شد.
زندگی شخصی تیم کوک
از علایق شخصی مدیرعامل اپل ورزش و حضور در باشگاههای ورزشی است. دوچرخهسواری و پیادهروی جزو برنامههای روتین تیم کوک بوده و این مسئله در تأکید بر ارائهی قابلیتهای ورزشی در اپل واچ هم به چشم میخورد. از زندگی خصوصی او اطلاعات زیادی در دسترس نیست و تیم علاقهای به رسانهای کردن و به اشتراک گذاشتن مسائل شخصی خود ندارد. او در امور خیریه و فعالیتهای بشردوستانه هم نقش پررنگی دارد و به سازمانها و نهادهای زیادی کمک میکند. تیم کوک در سال ۲۰۱۵ جایزهی «موج تغییر» را از «سازمان حقوق بشر رابرت اف. کندی» دریافت کرد. این جایزه برای کسانی اهدا میشود که قادر به ایجاد تغییر در محیط خود شوند. او در همان سال از دانشگاه جورج واشنگتن و در سال ۲۰۱۷ از دانشگاه گلاسکو دکترای افتخاری نیز دریافت کرد. در سال ۲۰۱۹، دانشکدهی اقتصاد دانشگاه سینگهوای چین، تیم کوک را به عنوان رئیس هیئت مدیره دانشکده منصوب کرد. مدیرعامل کنونی اپل در سال ۲۰۲۱ هم دوباره به فهرست سالانهی ۱۰۰ چهرهی برتر مجله تایم راه پیدا کرد و به عنوان یکی از اثرگذارترین افراد جهان معرفی شد.
نویسنده: رقیه فرجی