نگاهی به زندگینامهی جف بزوس؛ مرد کچل دوستداشتنی
«آلبوکرکی» شهری در شمال ایالت نیومکزیکو و یکی از کلان شهرهای ایالات متحده آمریکا است. این شهر که رودخانهی زیبای «ریو گرانده» در دل آن جریان دارد، زادگاه «جف بزوس»، بنیانگذار شرکت بزرگ «آمازون» است. جف بزوس در ۱۲ ژانویه سال ۱۹۶۴ در این شهر و در یک خانوادهی سطح متوسط به دنیا آمد. پدرش «تد جورگنسن» اهل شیکاگو و مالک دوچرخهفروشی و مادرش «جکلین گیس» یک دانشآموز ۱۷ سالهی دبیرستان بود. زندگی پدر و مادر او بیش از یک سال دوام نداشت و هنگامی که جف نوزاد بود آنها از هم جدا شدند. برای فرار از فقر و بیخانمانی، مادر جف، وقتی که او پنج سال بیشتر نداشت، تصمیم گرفت با یک مهاجر کوبایی به نام «میگل مایک بیزوس» که برای تحصیل به آمریکا مهاجرت کرده بود، ازدواج کند. مدتی پس از ازدواج، مایک با قبول فرزندخواندگی جف، نام خانوادگی او را به بزوس تغییر داد. بعد از بازنشستگی «لارنس پرستون گیس»، پدربزرگ جف، وی اکثر تابستانهای دوران نوجوانی و جوانی خود را در مزرعهی پدری سپری میکرد. بعدها که جف به ثروت و موفقیت رسید، بسیاری از زمینهای اطراف این مزرعه را خریداری کرد تا خاطرات شیرین آن دوران برایش دست نخورده و پابرجا باقی بماند.
مهاجرت به میامی؛ آغاز مسیر پیشرفت جف بزوس
با کوچ خانواده به میامی، مسیر پیشرفت و موفقیت جف بزوس بسیار هموارتر شد. او در این شهر در یکی از رستورانهای مکدونالد مشغول به کار شد. جف همچنین در دورههای آموزشی علوم دانشجویی دانشگاه فلوریدا شرکت کرد و توانست به عنوان دانشآموز ممتاز فارغالتحصیل شود. در آن زمان روزنامهی «میامی هرالد» به دانشآموزان نخبه نشان «شوالیهی نقرهای» اعطا میکرد. جف بزوس یکی از دانشآموزان نخبهی دبیرستان بود که توانست این نشان را از آن خود بکند. او با سپری کردن دوران نوجوانی خود در ایالت فلوریدا، وارد دانشگاه شد و در رشتهی فیزیک تحصیلات خود را آغاز کرد؛ ولی خیلی زود به سمت علاقهی همیشگی خود یعنی «علوم رایانه» و «برق و الکترونیک» جذب شد و با ورود به دانشگاه پرینستون، یکی از بهترین و پرافتخارترین دانشگاههای آمریکا و جهان، و گذراندن مدارج عالی، در سال ۱۹۸۶ به عنوان دانشجوی ممتاز از این دانشگاه فارغالتحصیل شد. جف بزوس در دوران دانشجویی به عضویت «انجمن فی بتا کا» هم درآمد، انجمنی که فقط به برترین دانشجویان دانشگاههای آمریکا اجازهی عضویت میدهد و از چهرههای مشهور عضو این انجمن میتوان به «بیل کلینتون»، «جورج بوش پدر» و «جیمی کارتر» اشاره کرد. جف بزوس با اخذ مدرک لیسانس در رشتهی مهندسی برق و علوم کامپیوتر، در وال استریت مشغول به کار شد. با وجود اینکه کار او در زمینهی امور مالی بسیار سودآور بود، اما تصمیم گرفت که وارد دنیای تجارت الکترونیک شود و با تأسیس شرکت «آمازون» که در ابتدا یک فروشگاه اینترنتی برای فروش کتاب بود، به رویای خود دست پیدا کند.
تحقق رویای جف بزوس در سیاتل
سیاتل محل تولد شرکت آمازون است. شرکتی که طرح اولیهی آن در جاده و هنگامی که جف بزوس همراه همسرش از نیویورک به سیاتل میرفت، به ذهنش خطور کرد. این شهر زیبای ایالت واشنگتن که در میانهی «دریاچهی واشنگتن» و«پوجیت ساند» قرار گرفته است، از رشد اقتصادی خوبی برخوردار است و دفاتر اصلی شرکتهای بزرگی همچون «مایکروسافت» و «آمازون»، اولین کافه و دفتر مرکزی «استارباکس»، و دفتر اصلی شرکت هواپیماسازی «بوئینگ» در آن قرار دارد. در اواخر سال ۱۹۹۳ بزوس تصمیم به ایجاد یک فروشگاه آنلاین برای فروش کتاب کرد. آمازون در سال ۱۹۹۴ توسط «جف بزوس»، و در پارکینگ خانهاش، در بلویو، شهر سیاتل، ایالت واشینگتن تاسیس شد. هرچند سرمایهگذاری در دنیای اینترنت و کسب و کارهای مربوط به فضای مجازی، به دلیل ناشناخته بودن، در آن زمان ریسک بسیار بالایی داشت، اما جف بزوس تصمیمش را گرفته بود و با برنامهریزی کامل بزرگترین وبسایت فروش کتاب در سیاتل آمریکا را تأسیس و توانست در مدت زمان کوتاهی به سود بالایی برسد. فروشگاه آمازون ابتدا با عنوان فروشگاه آفلاین کار خود را آغاز و سپس اقدام به فروش محصولات نو یا دست دوم از طریق اینترنت کرد. بزرگترین فروشگاه خردهفروشی ایالات متحده آمریکا، در وبگاه خود علاوه بر کتاب، محصولات متنوع دیگری از جمله «پخشکنندهی دیویدی و بلوری»، «امپیتری پلیر»، «انواع نرمافزار»، «بازی ویدئویی»، «وسایل الکترونیکی»، «زیورآلات»، «مبلمان»، «اسباببازی» و «پوشاک» به فروش میرساند. این فروشگاه همچنین از چند سال قبل وارد عرصهی تولید «اسمارت فون»، «تبلت»، «کتابخوان الکترونیک»، «تلفن» و «تلویزیون دیجیتال» شده است و رقابت تنگاتنگی با شرکتهای بزرگ در این عرصه دارد. جف بزوس بنیانگذار و مدیرعامل فعلی شرکت آمازون، بیشترین سهم این کمپانی را در اختیار دارد و با سرمایهگذاری در زمینهی فروش محصولات متنوع اینترنتی و در اختیار داشتن بزرگترین شرکت خردهفروشی آنلاین جهان، دومین فرد ثروتمند در دنیای تجارت و کسب و کارهای دیجیتال است. موفقیت شرکت آمازون بیشتر از همه بخاطر ارائه خدمات متنوع و همچنین وفاداری قابلتوجه مشتریانش است.
زندگی شخصی جف بزوس
در سال ۱۹۹۲، جف بزوس با «مکنزی ناتل»، از همکارانش در شرکت D. E. Shaw آشنا شد و یک سال بعد با هم ازدواج کردند. حاصل این ازدواج ۳ فرزند پسر است و یک فرزند دختر است که او را از چین به سرپرستی قبول کردهاند. جف بزوس و همسرش مکنزی، در ژانویه سال ۲۰۱۹، پس از ۲۵ سال زندگی مشترک از هم طلاق گرفتند و ۲۵ درصد از سهام آمازون به مکنزی ناتل رسید. بعد از جدایی از همسرش، جف بزوس با «لورن سانچز»، چهرهی رسانهای آمریکایی و از گویندگان مطرح تلویزیون وارد رابطه شده است.
جف بزوس به عنوان یکی از ثروتمندترین افراد جهان دستی هم در کار خیر دارد. کمک به مراکز تحقیقاتی سرطان، کمک به بودجههای مربوط به ساماندهی به بیخانمانها و کمک به سازمانها و انجمنهای محیط زیستی فعال در زمینهی انرژیهای پاک، جلوگیری از تغییرات اقلیمی و همچنین محافظت از حیات وحش، برخی از فعالیتهای خیرخواهانهی جف بزوس است.
نویسنده: رقیه فرجی