قصه آغاز مایکروسافت
همهی ما اسم شرکت مایکروسافت را شنیدهایم، ولی شاید کمتر با تمام خدمات و محصولات آن آشنایی داشته باشیم. مایکروسافت یکی از بزرگترین شرکتهای کامیپوتری است که محصولات آن در سرتاسر دنیا شناخته شدهاند. اما این شرکت چگونه متولد شد؟ مایکروسافت نتیجهی یک دوستی چندین ساله بین «پل آلن» و «بیل گیتس» است. این دو نفر که خالق و بنیانگذاران مایکروسافت هستند، از دوران کودکی در کنار هم بودند و نتیجهی این دوستی منجر به این اتفاق بزرگ در دنیای فناوری شد و یکی از موفقترین استارتاپهای دوران دات کام یعنی «مایکروسافت» را رقم زد. قصهی آشنایی آنها به مدرسهی محل تحصیلشان برمیگردد. پل که دو سال از بیل جوانتر بود، علایق خود در زمینهی کامپیوتر را با او به اشتراک گذاشت و این آغاز مسیر همکاری و موفقیت آنها بود. در ژانویه ۱۹۷۵، پل آلن و بیل گیتس به دعوت «اد رابرتس»، مهندس و کارآفرین موفق آمریکایی که به «پدر رایانههای شخصی» هم معروف است، در شرکت «میکرو ابزار و سیستمهای تلهمتری» استخدام شدند تا به توسعهی نرمافزار و التیر پایه که اولین محصول مایکروسافت بود، بپردازند. پائول آلن به عنوان شبیهساز و بیل گیتس به عنوان مترجم در این شرکت مشغول به کار شدند. پس از تولید Basic، میکرو دستگاه آتاری Basic را تولید و بازاریابی کرد. سرانجام در تاریخ ۴ آوریل ۱۹۷۵، شرکت «مایکروسافت» با شعار «یک رایانه روی هر میز در هر خانه» و با مدیر عاملی بیل گیتس تاسیس شد. علت انتخاب اسم مایکروسافت برای این شرکت استفاده از دو کلمهی میکرو کامپیوتر یا ریز رایانه و سافت ور یا نرمافزار بود که با یکدیگر ترکیب شدهاند. نخستین دفتر بینالمللی مایکروسافت در اوت ۱۹۷۷ در ژاپن بنا نهاده شد. با انتقال دفتر مایکروسافت به ایالات متحده آمریکا در ژانویه ۱۹۷۹، مرکز جدید آن در واشنگتن ایجاد شد.
از لیکساید تا ردموند
تحصیل در مدرسهی لیکساید، استفاده از رایانه برای اولین بار و کشف استعدادش در زمینهی کامپیوتر و برنامهنویسی، بیل گیتس را در مسیر جدیدی قرار داد و به همین سادگی رسالتش در زندگی مشخص شد و زندگی او و میلیونها انسان تغییر کرد. او در لیکساید با پل آلن آشنا شد. دو انسان با روحیات متفاوت اما هدفی مشترک که در نهایت به موفقیت بزرگی انجامید. بیل گیتس فقط شرکت مایکروسافت (Microsoft) را بنیانگذاری نکرد. او کاری بسیار بزرگتری کرد. تغییراتی که بیل گیتس به واسطهی محصولات مایکروسافت و استفاده از کامپیوتر در زندگی افراد جهان ایجاد کرد، ابزاری برای موفقیت بسیار بزرگ دیگر افراد موفق جهان شد. وی تنها شخصی بود که رقابت را وارد عرصۀ نرمافزار کرد. او یکی از موفقترین کارآفرینان قرن بیستم و با دارایی ۷۷.۲ میلیارد دلار جزو ثروتمندترین افراد جهان است. بیل در سال ۱۹۹۴ نخستین بار لقب ثروتمندترین فرد دنیا را به دست آورد و برای ۱۵ سال این لقب را حفظ کرد. بیل گیتس اکنون مدیرعامل بزرگترین شرکت چندملیتی آمریکایی است که دفتر آن در شهر ردموند، ایالت واشنگتن قرار دارد. شرکت مایکروسافت، با وجود ظهور شرکتهای قدرتمند کامپیوتری دیگر همچنان معروفترین و قدرتمندترین شرکت کامپیوتر جهان محسوب میشود.
محصولات شرکت مایکروسافت
اولین محصول شرکت مایکروسافت، تولید نخستین دانشنامهی قابل اجرا روی کامپیوتر بود که در سال ۱۹۹۴ و با نام «نرمافزار انکارتا» منتشر شد. ایجاد سرگرمیهای چند منظوره با همکاری شرکت «دریم ورکس»، محصول دیگر شرکت مایکروسافت بود که در سال ۱۹۹۵ تولید و عرضه شد. درست در همین سال بود که ویندوز ۹۵ وارد بازار شد و MS-DOS و ویندوز با یکدیگر هماهنگ شدند. در سال ۱۹۹۷ اینترنت اکسپلورر ۴ همراه ویندوز به بازار عرضه شد. سال ۱۹۹۸، برای اولین بار نرمافزارهای مجموعهی آفیس نیز منتشر شدند. این شرکت علاوه بر سیستمعامل و نرمافزار اداری، در زمینههای دیگر مانند شبکه تلویزیونی اماسانبیسی، سایت اینترنتی «اماسان»، همچنین در زمینهی تولید سختافزار رایانه با ساخت محصولاتی مانند موشواره و سرگرمیهای خانگی، از جمله ایکسباکس، ایکسباکس ۳۶۰، ایکسباکس وان، کینکت و ایکسباکس سری ایکس و بازیهای رایانهای نیز فعالیت دارد. بدین ترتیب، مایکروسافت رقابت خود با برندهای برتر از جمله، سونی و نینتندو در زمینهی تولید بازیهای رایانهای را آغاز کرد و در این حوزه به موفقیتهای چشمگیری دست یافت، به همین دلیل امروزه برند Microsoft، یکی از قابل اعتمادترین شرکتهای تولیدکنندهی محصولات کامپیوتری، اعم از سختافزار و نرمافزار به شمار میرود. مایکروسافت در سال ۲۰۱۴ میلادی شرکت فنلاندی تولید گوشی همراه نوکیا را به قیمت هفت و نیم میلیون دلار و به مدت ده سال خریداری کرد. از دیگر محصولات شرکت مایکروسافت میتوان به محصولات چندرسانهای و کتابها و همچنین ارائه خدمات پست الکترونیکی اشاره کرد. ارزش مایکروسافت در سال ۲۰۱۹ از مرز ۱ تریلیون دلار گذشت تا در کنار شرکتهای «آمازون» و «اپل» تنها شرکتهایی باشند که ارزششان از ۱ تریلیون دلار گذشتهاست.
نویسنده: رقیه فرجی